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FUND-RAISING AMONG JUDGES 

 

AUTHORITY:  Canons 2, 4C(3) and Opinion 41 

 
I.  Background 

 

 The prohibition against the direct and indirect public solicitation of funds for charitable and civic 
organizations by judges applies equally to such activity as between judges when it appears to the public 

that judges are using the power and privilege of office to induce others to contribute.  A judge is not 

precluded, however, from individually seeking contribution from among judges. 
 

 The Committee has received three inquiries concerning judges’ participation in fund-raising 

activities where the focus is on the solicitation of funds or attendance at fund-raising events between 

judges only. 
 

II.  Questions 

 
1.  May two judges sign an invitation directed only to other judges to attend a fund-raising dinner 

sponsored by a charitable organization under the following circumstances? 

 

 Other persons, including attorneys who practice in the judge-invitees’ courts, would receive 
publicly distributed invitations.  At the dinner the judges and others in attendance would be asked to make 

public contributions to the charitable organization and to announce those contributions openly. 

 
 2.  May a judge involved in a charitable organization and/or its fund-raising endeavors, solicit 

contributions to the organization privately from other judges? 

 
 3.  May a judge send letters to each member of the California judiciary urging them to make 

annual contributions to the California Judges Foundation? 

 

III.  Answer 
 

 The answer to question No. 1 is no and the answer to questions 2 and 3, is yes. 

 
IV.  Discussion 

 

Canon 2A provides: 
 

 A judge shall respect and comply with the law
1
 and shall act at all times in a manner that 

promotes public confidence in the integrity and impartiality of the judiciary. 

 
 Canon 4 requires that “A judge shall so conduct the judge’s quasi-judicial and extrajudicial 

activities as to minimize the risk of conflict with judicial obligations.”  In particular, Canon 4C(3)(d) 

provides: 

                                                
1 Law denotes court rules as well as statutes, constitutional provisions, and decisional law.  See Canons 1 

(Commentary), 2A, 2C (Commentary), 3A, 3B(2), 3B(7), 3E, 4B (Commentary), 4C, 4D(6)(a)-(b), 4F, 4H, and 5D. 
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 a judge as an officer, director, trustee, or nonlegal advisor, or as a member or otherwise 
 

 (i) may assist such an organization in planning fund-raising and may participate 

in the management and investment of the organization’s funds, but shall not personally 

participate in the solicitation of funds or other fund-raising activities, except that a 
judge may privately solicit funds for such an organization from other judges (excluding 

court commissioners, referees, retired judges, and temporary judges
2
; 

 
 (ii) may make recommendations to public and private fund-granting 

organizations on projects and programs concerning the law, the legal system, or the 

administration of justice; 
 

 (iii) shall not personally participate in membership solicitation if the 

solicitation might reasonably be perceived as coercive or if the membership solicitation 

is essentially a fund-raising mechanism, except as permitted in Canon 4C(3)(d)(i); 
 

 (iv) shall not permit the use of the prestige of his or her judicial office for fund-

raising or membership solicitation but may be a speaker, guest of honor, or recipient of 
an award for public or charitable service provided the judge does not personally solicit 

funds and complies with Canon 4A(1), (2), and (3). 

 
 Although in the first question the invitation given by the two judges is to other judges only, other 

persons will also be invited to the event and asked to contribute to the organization’s purposes.  

Furthermore, those judges and others in attendance would be asked to announce their contributions before 

the entire group.  This creates the classic and proscribed situation in which a public perception may be 
created that judges are using the power and prestige of office to induce others to attend an event and/or 

contribute to its purposes.  In this situation, the Committee is of the opinion that it is improper for the two 

judges to invite their judicial colleagues to the event.  (See Opinion 41.) 
 

 Since in the second and third questions the activity is entirely between judges as distinct from 

public solicitation, it is under Canon 4C(3)(d) allowed.   

 
 This opinion is advisory only.  The Committee acts on specific inquiries submitted, and its 

opinion is based on facts set forth in the submitted inquiry. 
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2 Temporary Judge.  A temporary judge is an active or inactive member of the bar who serves or expects to serve as 

a judge once, sporadically, or regularly on a part-time basis under a separate court appointment for each period of 

service or for each case heard.  See Canons 4C(3)(d)(i), 6A, and 6D. 


